Vragen over onze eindfilms

Een goede voorbereiding is het halve werk

Lees hier de meest gestelde vragen over onze eindfilms met groep 8. Kom je er niet uit? Neem dan gerust contact op.

Vraagje?

  Algemene vragen

  Dit is de meest gestelde vraag van de afgelopen jaren. Neem gerust vrijblijvend contact op om de mogelijkheden te bespreken. De plekjes gaan ieder jaar erg snel!

  Wij maken een beperkt aantal eindfilms per maand. Dit om onze kwaliteit te kunnen waarborgen. Het is aanbevolen om uiterlijk in september van het nieuwe schooljaar te reserveren. Na de zomervakantie zal de planning al grotendeels ingevuld zijn.

  Ons hoogseizoen is tussen mei en juni. Daar zit de agenda al snel vol. Je kunt er ook voor kiezen om tussen januari en april een eindfilm te maken of in het weekend. Wij hebben dan meer plek en dat scheelt daarnaast in sommige gevallen ook in de kosten van onze filmpakketten. 

  Een eindfilm is een moderne manier om het schooljaar af te sluiten samen met groep 8. Het thema film past perfect bij deze generatie en biedt tal van mogelijkheden om mediawijze activiteiten voorafgaand aan de eindfilm te organiseren. Iets waar wij ook in kunnen ondersteunen.
  De lengte van de film is afhankelijk van het gekozen script. Gemiddeld duurt de eindfilm 30 tot 45 minuten.

  Bekijk onze speciale pagina met een overzicht van alle filmscripts. 

  Het omzetten van een script van een reguliere eindmusical naar een filmscript is een enorme klus. Wij raden scholen dan ook af om dit te doen. Bij voorkeur gebruiken jullie een kant-en-klaar groep 8 filmscript. Deze zijn geheel gericht op het filmen. Er zijn genoeg filmscripts op de markt. Wij helpen jullie graag met de zoektocht naar een geschikt filmscript bij één van de leveranciers.

  De eindfilm zorgt voor minder stress en drukte bij de leerlingen op de afscheidsavond zelf. Tijdens de afscheidsavond kunnen de leerlingen volop genieten en alles meekrijgen van wat er die avond gebeurt. Ze staan immers niet achter de coulisse verscholen, maar zijn op de eerste rang aan het genieten van hun première.

  Ook voor alle verlegen leerlingen is er genoeg aandacht en zullen er tal van mogelijkheden zijn. De takes kunnen altijd opnieuw geschoten worden (fouten maken is niet erg!) en er zijn genoeg bijrollen zonder tekst te bedenken. De filmmaker die op jullie school komt zal extra rekening houden met deze leerlingen.

  Ook voor het speciaal (basis)onderwijs is het maken van een eindfilm geschikt. Alle opnames worden shot voor shot gefilmd en kunnen altijd opnieuw worden gefilmd. Dit geeft daardoor minder spanning dan optreden op het podium.

  Wel filmen wij in het SBO in twee dagen. Het afnemen van één filmdag is niet mogelijk. Wij hanteren altijd minimaal twee filmdagen voor het SBO.

  Het aantal verschilt per filmscript. Er is niet een vastgesteld minimum of maximum. Met dubbelrollen of juist extra figuranten kun je al een eindfilm maken vanaf 6 tot ongeveer 40 leerlingen.

  Standaard werken wij met filmpakketten tot 30 leerlingen. Indien er meer leerlingen aanwezig zijn, dan zullen wij ons aanbod en werkwijze daar op aanpassen. Het kan in sommige gevallen bijvoorbeeld zo zijn dat wij een extra filmdag organiseren.

  In principe wel. Afhankelijk van het filmscript zijn er rollen met veel tot weinig tekst. Ook zijn er veel mogelijkheden om te figureren (zonder tekst). Het is aan de leerkracht(en) om een goede rolverdeling te maken. Mocht er vanuit een ouder/verzorger bezwaar zijn dat een leerling in beeld komt, dan kunnen wij altijd samen zoeken naar een passende oplossing. Bijvoorbeeld onherkenbaar in beeld of wellicht meehelpen met de filmmaker achter de schermen.

  Voorbereiding met de klas

  De voorbereidingen verschillen per klas en filmscript. Het is natuurlijk ook afhankelijk van de tijd die jullie beschikbaar hebben de weken voorafgaand aan de filmopnames. Dit is minimaal nodig qua voorbereiding:

  • Script doornemen met de leerlingen;
  • Rollen verdelen;
  • Script instuderen;
  • Kleding en attributen uitzoeken en meenemen;
  • Locaties voor de opnames bedenken en waar nodig regelen.

  Daarnaast zijn er enkele optionele voorbereidingen die de eindfilm helemaal af zullen maken:

  • Mediawijze filmlessen organiseren;
  • Onze digitale lessen en instructievideo’s behandelen;
  • Het maken van een decor per scène.

  Dat klopt. Probeer het er flink in te stampen. Maar… enigszins improviseren maakt de film losser en zorgt dat leerlingen meer vrijheid hebben in hun acteerwerk. Het is dus geen probleem indien de kinderen een iets andere tekst gebruiken.

  Dit is een eigen keuze. Het is waarschijnlijk niet om nodig om dagelijks uitgebreid te oefenen of grote decors te bouwen. Je maakt immers gebruik van bestaande (film)locaties. Een groot voordeel voor de laatste drukke weken van het schooljaar en het geeft je ook veel meer vrijheid om de leukste plekjes te benutten.

  Jazeker! In het begin heb je altijd contact met eigenaar Frank. Hij is voormalig leerkracht basisonderwijs en kan jullie goed op weg helpen. Zodra de eindfilm is ingepland, worden jullie gekoppeld aan een filmmaker. Deze zal in de meeste gevallen een kick-off organiseren op school met de leerkracht. Om de lijntjes zo kort mogelijk te houden, zal alle communicatie na de kick-off hoofdzakelijk via de filmmaker verlopen. 

  Super! Overleg wel altijd even met ons voordat jullie het filmscript definitief kiezen. Dan kijken wij voor de zekerheid nog even mee of het filmscript passend is bij jullie groep 8 en wensen. 

  Doorgaans zit bij elk filmscript een uitwerking van de rollen. Hier staat ook duidelijk in beschreven of het een grote of kleine rol is. Het is verstandig om samen met de klas de verhaallijn te bespreken en de rollen te behandelen. Het is mogelijk om leerlingen een dubbelrol te geven, bijvoorbeeld twee of zelfs drie kleine rollen. Bij elkaar staat dat dan weer gelijk aan een grote rol. 

  De filmdag op school

  Ons team bestaat uit leerkrachten, filmmakers en coaches. Er komt altijd een filmmaker jullie begeleiden. Soms is deze filmmaker ook zelf leerkracht. Afhankelijk van de omvang van de eindfilm kan er ook een extra coach meekomen naar jullie school.

  De film zal op verschillende plekken in en rond school plaatsvinden. Denk bijvoorbeeld aan een klaslokaal, gang, gymzaal, kantoor van de directie en het schoolplein.

  Afhankelijk van de scène kan er ook in overleg met de filmmaker een filmlocatie op loopafstand van de school uitgekozen worden. Dit is wel van grote invloed op de tijd.

  Aan te raden is om op zo min mogelijk verschillende locaties te filmen. Soms is het mogelijk om een ruimte voor meerdere scènes te gebruiken, door de camera enkel een andere kant op te richten en daar een klein decor te bouwen.

  Het is belangrijk om vooraf goed na te denken waar jullie willen filmen, hoe laat dat ongeveer zal zijn en of er geen bijzondere activiteiten gepland staan op die desbetreffende locaties. Wellicht moeten jullie een of meerdere ruimtes reserveren? Daarnaast is het niet verstandig om de eindfilm te filmen op een dag dat er toetsen zijn bij andere klassen. 

  Tijdens de filmdag zal de school op meerdere plekken gebruikt worden voor de eindfilm. Die plekken moeten dan afgesloten zijn voor andere leerlingen/klassen. Zo kan er bijvoorbeeld al ergens een decor opgebouwd worden, waar pas uren later gefilmd zal worden. Ook mogen andere klassen jullie niet storen. Het is bijvoorbeeld verstandig om vooraf met de klassen te bespreken dat ze een andere route moeten lopen naar de gymzaal, indien deze jullie filmlocatie kruist. 

  Tijdens de filmdag is het niet nodig continu de hele klas aanwezig te hebben op de filmset. Wij maken voor de dag een draaischema. Op die manier weten de leerlingen precies wanneer bepaalde rollen nodig zijn. Dat neemt veel spanning weg tijdens het filmen. Op het moment dat er leerlingen zijn die geen rol hebben, dan kunnen zij bijvoorbeeld alvast:

  • de volgende scène klaarzetten;
  • het script doorlezen;
  • attributen verzamelen en klaarzetten;
  • omkleden voor hun rol;
  • de première-avond voorbereiden;
  • wat schoolwerk maken;
  • iets voor zichzelf doen.

  De filmmaker zal rond 07.30/08.00 arriveren. De filmdag duurt van 08.30 tot 16.00 uur. Ook indien de school al eerder uit is. 

  Tijdens de filmdag is het niet nodig continu de hele klas aanwezig te hebben op de filmset. Wel is het belangrijk dat de hele klas er de hele dag is. Bijvoorbeeld omdat een scène ad-hoc omgewisseld wordt, er een extra leerling nodig is als figurant e.d.

  Rondom de filmdag is het altijd handig om een paar extra handen te hebben. Bijvoorbeeld ouders die de leerlingen helpen met het inrichten van een filmlocatie, het aankleden & opmaken van de acteurs en het verzamelen van de leerlingen, attributen en logistieke werkzaamheden.

  In principe ligt onze focus bij de eindfilm. Het leukste is om het eindlied toch live op te voeren tijdens de afscheidsavond. Gaat alles heel vlot op de filmdag, dan kan in overleg met de filmmaker wellicht een (proef)versie van het eindlied gefilmd worden. Dit kunnen wij niet beloven.

  Oplevering van de eindfilm

  Wij hechten veel waarde aan de sociaal-emotionele ontwikkeling van de leerlingen, tijdens én na de opnames. Bloopers zijn niet altijd voor iedereen geschikt en daarom ook niet standaard inbegrepen bij onze filmpakketten. Wat door de ene leerling als grappig wordt ervaren, kan voor een andere leerling juist averechts werken. Uiteraard kan een school op verzoek wel een bloopers complicatie bijbestellen, maar het belang van elke leerling staat voorop.

  Wij streven er naar om de complete eindfilm uiterlijk twee weken voorafgaand aan jullie afscheidsavond aan te leveren. 

  Je krijgt de eindfilm digitaal aangeleverd via een beveiligde link. De download is tot de eerste schoolweek van het nieuwe schooljaar beschikbaar. Daarna wordt deze aan onze kant permanent verwijderd. Je kan de link ook delen met alle leerlingen, zodat iedereen de eindfilm voor privégebruik kan opslaan. 

  De afscheidsavond vullen jullie geheel naar eigen wens is. Het is gelet op het thema film wel erg leuk er een echte filmpremière van te maken.

  Rol onze rode loper uit, zet enkele figurant fotografen in, laat de kinderen een voor een de zaal betreden in hun mooiste smoking of galajurk (met een daverend applaus van alle gasten) en maak een echte bioscoopzaal na. Zorg voor bijvoorbeeld een popcornkar tijdens de pauze, kinderchampagne en enkele luxe hapjes die geserveerd worden door aangeklede bedienden. Een avond om nooit te vergeten!

  Na afloop kunnen leerlingen een bedankspeech houden, kan er een Oscaruitreiking plaatsvinden, een eindlied opgevoerd worden of een andere vorm van livemuziek afgespeeld worden. Er zijn tal van opties mogelijk. 

  Je krijgt de eindfilm digitaal aangeleverd. Een optie is om de eindfilm vanaf een usb-stick af te spelen, op een dvd te branden of afgeschermd online te publiceren op Youtube/Vimeo. Ga in het laatste geval wel na wat jullie AVG- en schoolrichtlijn is rondom het online plaatsen van leerlingen. Op de afscheidsavond kun je het beste de film op een groot scherm/beamer afspelen. Zodat de hele zal kan genieten van een echte bioscoopervaring.

  Het monteren van een eindfilm is een zeer tijdsintensieve klus. Onze filmmakers monteren zo nauwkeurig mogelijk aan de hand van het filmscript. De beste opname wordt per scène door ons geselecteerd. Na afloop van de montage bekijken wij de complete eindfilm nauwkeurig aan de hand van het filmscript. Je krijgt dan ook doorgaans een goed gemonteerde eindfilm.

  Echter, een foutje in de montage is menselijk. Het kan zijn dat wij iets over het hoofd hebben gezien. Kleine aanpassingen kunnen wij nog doorvoeren*. Onder kleine aanpassingen wordt bijvoorbeeld verstaan:

  • Een verkeerd geschreven naam in de aftiteling.
  • Een scène die abrupt wordt beëindigd en in de montage per ongeluk te ver is ingekort.

  Het kan voorkomen dat wij niet altijd de meest perfecte scène hebben. Bijvoorbeeld omdat tijdens het filmen de leerlingen de slappe lach kregen of iemand ziek naar huis ging. Op de filmdag zelf proberen wij zo veel mogelijk een oplossing te verzinnen. Wij kunnen er dan in de montage voor kiezen om de scène te gebruiken of laten vervallen. 

  * Let op: omdat wij veel eindfilms produceren kun je enkel kleine aanpassingen aanvragen binnen 5 dagen na ontvangst van de eindfilm. Na die tijd is het helaas niet meer mogelijk een aanpassing te maken in de eindfilm. Het is daarom van belang dat de leerkrachten zeer nauwkeurig de klassenlijst aanleveren met namen en direct na aanlevering de film bekijken. 

  Investering per klas

  Al onze filmpakketten hebben standaard professionele begeleiding van een ervaren filmmaker inbegrepen. De filmmaker heeft affiniteit met het werken met kinderen en is in sommige gevallen ook zelf leerkracht basisonderwijs (geweest).

  De filmmaker is minimaal een volle dag (8 uur) op jullie school aan het filmen. In sommige gevallen zelfs twee filmdagen (16 uur). 

  Elke klas krijgt toegang tot onze online leeromgeving waar diverse online lessen in staan met meerdere instructievideo’s en educatief leermateriaal. Op die manier kunnen alle leerlingen zich extra goed voorbereiden.

  Uiteindelijk ontvang je een volledig gemonteerde eindfilm van circa 30 tot 60 minuten. Uiterlijk twee weken voor jullie afscheidsavond.

  Daarnaast is er uiteraard ook opgenomen in de prijs:

  • Het gebruik van onze filmapparatuur;
  • Persoonlijk contact en overleg;
  • Overheadkosten, zoals marketing;
  • Administratieve zaken.

  De eindfilmpakketten die getoond worden op onze filmpakketten pagina zijn op basis van een klas met maximaal 30 leerlingen. Elk pakket heeft minimaal één filmdag inbegrepen.

  Extra kosten

  Soms zijn er nog optionele uitbreidingen mogelijk. Zie hiervoor onze filmpakketten.

  Wij vragen een aanbetaling om de eerste kosten te dekken. De restantfactuur wordt verzonden rondom de filmdag.

  Er zijn een aantal standaard filmpakketten waaruit gekozen kan worden. Deze pakketten zijn nagenoeg all-in. Er zijn optionele uitbreidingen mogelijk tegen een meerprijs. 

  Helaas is dat niet mogelijk. Ongeacht het aantal leerlingen in een klas blijft het werk voor de filmmaker nagenoeg hetzelfde. Voor een volledige eindfilm is een complete filmdag en circa twee montagedagen nodig. Ook indien er minder leerlingen zijn.

  Scroll naar boven